Corona vaccinatie - Lifefullness Coaching

Corona vaccinatie

Corona Vaccinatie vs leefstijl

Dilemma:
Corona vaccinatie of leefstijl aanpassing in strijd tegen Corona.
Nu de duidelijk wordt dat Corona zich wil vestigen in de moderne samenleving terwijl de meeste mensen naarstig op zoek zijn naar een manier om Corona de wereld uit te krijgen ontstaat er discussie over de vraag: Hoe dan? 

In dit artikel beschrijf ik hoe ik tegen Corona vaccinatie vs. leefstijl aanpassingen aankijk. 

Afgelopen weken kreeg ik via WhatsApp verschillende berichten doorgestuurd over weerstand tegen een Corona vaccinatie. En hoewel mij dit niet vaak overkomt, merkte ik een grootte irritatie over de toon in deze berichten, vooral gebaseerd op angst en in mijn gevoel onwetendheid. Want alles wat we nu in deze Corona crisis niet nodig hebben is vooral niet nog meer aannames, gebaseerd op frustratie en angst. Angst, stress en boosheid verzwakt immers ons natuurlijke immuunsysteem en vertroebelt onze heldere blik. 

In de berichten werd vooral gewezen en verbaal geschopt naar de bemoeizuchtige overheid die een corona vaccinatie landelijk zou verplichten. Waardoor je als burger geen keuze zou hebben omdat je als je je niet liet vaccineren enorm in vrijheid beperkt werd. 

Maar dit is nog helemaal niet aan de orde. Het kan zijn dat er in Den Haag over nagedacht wordt. Want het Coronavirus heeft een enorme impact gehad op zowel de maatschappij als persoonlijk in vele mensenlevens.

Kennis geeft keuzevrijheid, daarom dit artikel 

Ik voel een enorme behoefte om op deze whatsApp berichten te reageren op basis van mijn medische achtergrond en kennis van leefstijl geneeskunde.

Hierdoor biedt ik je als lezer de kans om zelf op basis van een brede kennis en inzicht zelf te laten nadenken en een keuze te laten maken. Niet gebaseerd op angst maar op de juiste kennis. 

Want dat was ik miste in de berichtgeving die ik ontving. Wijzen naar anderen in tijden van crisis is makkelijk, maar kijken naar wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan een oplossing is constructiever en geeft meer vervulling. 

Weten hoe iets in elkaar steekt geeft inzicht, en inzicht geeft grip en rust in je hoofd en in je lijf. Het geeft ruimte voor discussie. Je weet namelijk wat je kunt doen of juist laten. En dan is het aan jou wat je doet.

Welk geneeskunde vorm kies jij? 

De gemeenschappelijker deler is dat we allemaal willen dat het Coronavirus zo snel mogelijk de wereld weer uit is.  Dit kan globaal gezegd op 2 manieren: 

 • Curatief: het besmette lichaam genezen door behandeling
 • Preventief: het lichaam weerbaar maken tegen het virus. Zodat je een ernstige besmetting voorkomt. 

Binnen de geneeskunde zijn dit ook twee verschillende stromingen: 

De Reguliere geneeskunde: 

Is vooral gericht op genezen en behandelen van ziekten. Deze stroming bestaat uit specialisten die gespecialiseerd zijn in de werking van (delen) het lichaam. Er wordt vooral gekeken en onderzoek gedaan naar de onderdelen van het lichaam die niet goed werken en hoe dit opgelost, genezen / behandeld kan worden door middel van een ingreep of medicatie.. Het behandeleffect is vaak wisselend en duur. Veel delen in het lichaam kunnen namelijk niet vervangen worden, alleen tijdelijk ‘opgepept’. 

De leefstijl geneeskunde: 

Zet leefstijl als medicijn in. Deze stroming is gespecialiseerd in het kijken naar de totale mens, lichaam en geest als geheel. En is gericht op het achterhalen van de oorzaak van de oorzaak van het probleem en het herstellen van de onbalans in lichaam en geest. Alles in het lichaam werkt met elkaar samen. Een klacht of ziekte wordt gezien als een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is, een samenhang verstoord is. Door dit signaal de duiden ontstaat inzicht in de verstoring, het werkelijke probleem. De behandeling bestaat uit het voorkomen van ziekte en herstellen van lichaamssystemen die in onbalans zijn en verstoord zijn geraakt. 
Hierbij staat het verbeteren van een gezonde leefstijl als denkstijl centraal. 
Vaak wordt als de oorzaak helder is gebruik gemaakt van leefstijl adviezen om gezonder te leven en te denken. Soms worden tekorten in het lichaam van tijdelijke aangevuld met supplementen.

Een gezonde leefstijl en denkstijl bepaalt de kwaliteit van je dagen en daarmee van je leven.

Een gezamenlijke vijand, de welvarende sluipmoordenaar

Voor de Coronacrisis had de reguliere geneeskunde bij vele mensen en zorgverzekeraars de voorkeur. Je leefde, kreeg een klacht, ging naar de dokter, kreeg een diagnose en een behandeling of een pilletje en ging weer door met leven tot de volgende klacht zich aandiende om ‘opgelost’ te worden.

Maar het Coronavirus laat ons zien dat het leven niet maakbaar is, wel stuurbaar met de juiste kennis over hoe je lichaam en geest echt werken. 

De mensen die het meest kwetsbaar bleken voor het virus waren ouderen en mensen onder de 70 met welvaartsziekten. Zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes. 

Vanuit mijn achtergrond als vasculair leefstijl verpleegkundige noem ik de welvaartsziekten ook wel de welvarende sluipmoordenaar. Het coronavirus is een extra vijand die de welvarende sluipmoordenaar uit onverwachte hoek helpt.

Door onze welvarende leefstijl en denkstijl worden we minder fit en vitaal en verliezen naast onze gezondheid ook kwaliteit van leven en levensplezier. Wat ons dubbel kwetsbaar maakt. 

Hoe kan dit? 

De moderne mens wordt door de welvarende wereld waarin wel leven voortdurend uitgedaagd. 

De luxe van alle dag trekt ons de verkeerde kant op. Essentiële noodzaken en uitdagingen die ons lichaam en geest eeuwen lang gezond hielden zijn door ons dagelijks comfort verdwenen, zoals bewegen, honger, dorst, met donker naar bed, met licht opstaan, etc.

In plaats hiervan moeten we nu continue weerstand bieden tegen de overvloed aan prikkels, ongezonde voeding en te weinig beweging. Dit put ons uit en maakt ons zwakker, vermoeider, zieker, dommer en eenzamer. 

Dit is te zien in de enorme toename van welvaartziekten op steeds jongere leeftijd en de explosief stijgende gezondheidskosten. Wat niet alleen door ouderen veroorzaakt wordt.

Nog nooit waren de gezondheidskosten voor maatschappij en bedrijven zo hoog en waren er zoveel mensen ziek. (met stijgende prognose).

Wist je dat in Nederland: (volgens recente CBS cijfers).

 • 9,9 miljoen mensen chronisch ziek zijn
 • 52% van de bevolking overgewicht heeft
 • 1,1, miljoen mensen lijden aan depressiviteit


Een prik of toch gezonder leven?

Is een corona vaccinatie prik een oplossing? Een vraag die ik de afgelopen weken regelmatig gesteld kreeg. Ik denk van niet. Dit is een korte termijn oplossing, die overigens wel effectief kan zijn. Want het geeft je kunstmatig een tijdelijke weerbaarheid waardoor je tijd rekt voor andere acties.

Persoonlijk ben ik meer voor de duurzame gezondheidsoplossingen en ben dan ook van mening dat een duurzame oplossing van het Coronavirus die de gezondheid van vele mensen bedreigt niet zo zeer gelegen is in een Corona vaccinatie maar in leefstijl aanpassingen naar een gezonde leef- én denkstijl 

Natuurlijke is er een oplossing!

 • Je lichaam en geest geven wat het nodig heeft. 
 • Je lichaam en geest uitdagen en gebruiken op een ondersteunende manier om je weerbaarheid te verhogen. 

De oplossing voor Corona gaat verder dan alleen het toedienen van een Corona vaccinatie prik, die het lichaam uitdaagt om tegen een verzwakt virus antistoffen te maken en dit via je immuunsysteem te onthouden voor goede bescherming tegen een aanval van het echte virus. 

Een natuurlijk sterk immuunsysteem is een sleutel voor gezondheid.

Doorbreek een langdurige aanval op je immuunsysteem want je immuunsysteem, je natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen ziekten en infecties wordt voortdurend uitgedaagd op alle niveaus. Een goed werkend immuunsysteem maakt je weerbaarder en sterker. Een beschadigd, uitgeput immuunsysteem maakt je zwakker. 
Onderstaande factoren verzwakken je immuunsysteem. 

 • Langdurige stress: verzwakt je immuunsysteem
 • Ongezond eten: geeft je lichaam niet wat het nodig heeft en vervuild je lichaam, waardoor je ontstekingsreacties krijgt die je immuunsysteem activeren.
 • Te veel stilzitten/ te weinig bewegen: zorgt voor spierafbraak en een tragere stofwisseling, waardoor het lichaam minder verzwakt en vatbaarder is voor ziekten en infecties. 
 • Te weinig sociale contacten: creëert eenzaamheid en angst. Dit kost energie en verzwakt.

Bovenstaande punten zijn de OERsterke onderdelen van een gezonde leef – en denkstijl.

Is dit moeilijk?

Nee, met kleine aanpassingen in leefstijl en denkstijl kun je al een enorme gezondheidswinst bereiken. En je lichaam en geest weer OERsterk maken. 
Denk hierbij aan aanpassingen op gebied van voldoende ontspanning, gezond eten, en regelmatig bewegen Maar ook in sociale contacten.

 • Ontspan voldoende: dit zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal uitrust en kunt herstellen. 
 • Eet gezond: let op wat je eet en hoe vaak. Vermijd pakjes en zakjes (kunstmatige toevoegingen).
 • Regelmatig bewegen: verbetert je stofwisseling, versterkt je spieren. Een belangrijke producent van natuurlijke antistoffen.
 • Sociale contacten: zorgen voor verbinding. Bij sociale interacties zoals aanraken maakt je lichaam op een natuurlijke manier beschermende pepstofjes aan, zoals oxytocine. Dit stofje geeft je een fijn, gelukkig gevoel en kalmeert je stresssysteem. Het vermindert piekeren, angst en boosheid en geeft meer vertrouwen in jezelf en de maatschappij.

Wil je meer weten en praktische tips en adviezen krijgen over hoe jij jouw leefstijl kunt beschermen en versterken? Kijk dan eens op www.lifefullnesscoaching.nl

>