Coronavirus en overgewicht - Lifefullness Coaching

Coronavirus en overgewicht

Corona & Overgewicht - Blog Lifefullness Coaching

Coronavirus en overgewicht, een gevaarlijke combinatie.

Coronavirus – toont de kostbaarheid gezondheid en belang leefstijl. Lees hier waarom.

Het Coronavirus dat ons deze dagen teistert, laat ons zien hoe kostbaar een goede gezondheid is. Het toont het belang van preventie en leefstijl. 

Door te investeren in je leefstijl en zelfzorg versterk en bescherm je je weerstand en gezondheid. Want het Coronavirus en overgewicht blijkt een gevaarlijke combinatie.

Gezond leven was nog nooit zo uitdagend als in de huidige maatschappij. Dat blijkt ook uit de cijfers. De moderne mens wordt steeds zwakker en leidt steeds meer aan overgewicht, overprikkeldheid, welvaartsziekten en eenzaamheid.

In het boek “Corona en na Corona” dat ik samen met andere experts heb geschreven om mensen betrouwbare gezondheidsinformatie te geven staat dit ook uitgebreid omschreven.

Er blijken veel mensen met overgewicht door het Coronavirus getroffen te worden en vechtend voor hun leven op de IC te belanden. Ca 65-90% van de mensen die wereldwijd met het coronavirus op de IC ligt heeft overgewicht. 

De AD krant schreef een mooi artikel die het verband uitlegt tussen obesitas en Corona. Hieronder een korte samenvatting aangevuld met mijn evolutionaire kijk op gezondheid.

Een dikke buik blijkt een risico

De IC’s liggen vol met mensen met fors overgewicht die door De Coronabesmetting voor hun leven liggen te vechten. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld wordt dit beeld van zwaarlijvige ernstig zieke mensen door Corona gezien.

Waarom?

Hoe komt het dat zwaarlijvige mensen (BMI van 30 of hoger) kwetsbaarder zijn? En met getallen tussen de 65-90% zijn oververtegenwoordigd op de IC? 

Buikvet

Het hebben van veel buikvet is op zich al een belangrijke gezondheidsrisicofactor voor het ontwikkelen van welvaartsziekten. Maar het geval van Corona is het nog een extra risico factor. Het buikvet maakt continu hormonen en ontstekingstofjes aan, dit activeert het immuunsysteem. (Laaggradige ontsteking). 

Het immuunsysteem is continue actief en kost het lichaam veel energie. De energie balans in het lichaam raakt verstoort en het immuunsysteem raakt uitgeput. Waardoor het minder gaat functioneren. Mensen met een uitgeput immuunsysteem hebben bijvoorbeeld minder witte bloedcellen. Die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden en opruimen van schadelijke indringers.

Doordat het immuunsysteem niet optimaal functioneert worden indringers later opgemerkt en minder goed besteden. Indringers, zoals het Coronavirus krijgen zo de kans om zich snel te vermenigvuldigen waardoor het lichaam al met 0-2 achterstaat. En je erg ziek wordt. 

Vetcellen als bindende factor

Een virus heeft eiwitten nodig om zich aan te hechten en zich door het lichaam te verspreiden en cellen binnen te dringen. 

Deze eiwitten de zogenaamde ACE2 receptoren bevinden zich vooral op de buitenkant van long en darmcellen Dit verklaard het hoesten en darmproblemen bij veel Corona patiënten. Maar het virus lijkt zich ook extra goed te hechten aan vetcellen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar in hoeverre de mate van vetcellen invloed heeft op het kunnen binnendringen van het virus in het lichaam. En hoe dit tot longschade kan leiden. 

Hart- en vaatziekten

Veel mensen met ernstig overgewicht (obesitas) hebben een slechtere gezondheid en zelfzorg. Door de kwetsbare gezondheid lopen ze extra risico om ziek te worden. Ze leiden vaak ook aan hart en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, vaatproblemen en diabetes type 2. Deze ziekten verhogen de kwetsbaarheid en risico op het krijgen van virussen en infecties, zoals griep en longontsteking.

Beknelde longen

Een dikke buik zit letterlijk in de weg. Niet alleen met bewegen en draaien. Maar ook voor de longen. Het gewicht van een dikke buik drukt op het middenrif en de longen. Waardoor het ademen en zuurstof opname bemoeilijkt wordt. Met als risico dat vitale organen minder zuurstof krijgen en minder gaan functioneren.

Mindset

Vaak worden mensen met (fors) overgewicht gestigmatiseerd en beoordeelt op basis van hun uiterlijk. Dit heeft een enorm negatief effect op de denkstijl, zelfvertrouwen en mindset van zwaarlijvige mensen. 

Zwaarlijvigheid is zeker geen eigen schuld, dikke bult!Voor veel mensen is het hebben van overgewicht géén keuze. Achter die extra kilo’s gaat vaak veel leed schuil. Vaak is de vetlaag het gevolg van een beschermlaag die is opgebouwd om te overleven in de moderne maatschappij, vol overvloed aan prikkels, ongezonde voeding, teveel zitten en eenzaamheid. Mensen zijn nu eenmaal gevoelige sociale wezens. Juist een positieve, sterke mindset helpt mensen te overleven in een moeilijke periode. Veel mensen beleven op de IC en zeker ook erna tijdens het herstel van de ziekte een hele moeilijke periode.

Wat kunnen we doen tegen Corona?

Voorlopig blijft het Coronavirus nog even over de wereld rondwaaien en de gezondheid van vele mensen testen.  Laten we elkaar helpen en zorgen voor een goede leefstijl en zelfzorg. Zo kunnen we samen sterker zijn dan het Coronavirus.

Een gezonde leefstijl en zelfzorg voor meer weerbaarheid van binnenuit is makkelijker en plezieriger te bereiken dan veel gedacht wordt. 

Heb je een vraag of wil je snel aan de slag?

Wil je graag meer ondersteuning of heb je een vraag over Corona of wil je snel aan de slag met een gezonde leefstijl en goede zelfzorg? Voor het verbeteren van je weerstand tegen Corona, meer energie in je lijf en rust en voldoening in je hoofd en leven? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag met een natuurlijke en snelle oplossing die je gezondheid versterkt. Neem direct contact met mij op.

Lees hier het AD-artikel.

>