Voedingssupplementen goed of slecht - Lifefullness Coaching

Voedingssupplementen goed of slecht

Voedingssupplementen wel of niet gebruiken: pillen dooisje met suppletie pillen en natuurlijke kruiden

VOEDINGSSUPPLEMENTEN: Goed of slecht?

Voedingssupplementen zijn ze nu goed of slecht?  Is een vraag die veel mensen bezig houdt. Vele stellen het beantwoorden uit. Anderen gaan op onderzoek uit, zo als jij.
In dit artikel lees je meer over het begrip voedingssupplementen.
En ontdek je hoe kennis over hoe jouw lichaam werkt jou kan helpen bij het maken van een keuze.

Regelmatig krijg ik tijdens consulten vragen van mensen over het gebruik van voedingssupplementen.
Daarom schrijf ik er een kort artikel over. Graag wil ik jou kennis geven over de werking van het menselijk lichaam en wat voedingssupplementen zijn. Zodat je zelf op onderzoek uit kunt gaan en op basis van kennis en ervaring een keuze kunt maken die bij jouw past.

Ziekte of een toestand die lijkt op een ziekte?.

Als verpleegkundige ben ik een aantal keer in mijn carrière in paniek bij iemand geroepen om de “patiënt” te behandelen nadat deze opeens in elkaar was gezakt. In veel gevallen leek het een accuut en ernstig ziektebeeld.  Waarbij de “patient” lijk bleek was geworden, een snelle hartslag en ademhaling had, een klamme, bezweette huid en verslapte spieren.

Vaak bleek het gelukkig mee te vallen en was de “patiënt” niet zo ziek als leek. Het probleem was vaak gelegen in het feit dat het lichaam een voedings- of vochttekort had en daardoor energie en brandstof miste. Delen van het lichaam gingen over op de spaarstand. Waardoor er een lichamelijke verstoring ontstond in de vorm van zwart worden voor de ogen en andere delen van het lichaam die daardoor in de stress schoten.

De mens die dit overkwam had dan vaak ook geen medische behandeling of medicatie nodig maar gewoon iets te eten of te drinken omdat hij of zij een te kort had. Bij het aanvullen van dit tekort herstelde ze vaak weer snel en volledig.
Nadat de schrik voorbij was konden ze weer verder met hun leven.

KENNIS OVER JE LICHAAM GEEFT KEUZEVRIJHEID.

Gezondheid staat aan de basis van succes ongeacht of dit op je werk of leven is.
Als ik aan mensen vraag wat het belangrijkste is in het leven krijg ik bijna altijd het antwoord: gezondheid.
Als ik ze vervolgens de vraag stel: wat weet je over je lichaam en je gezondheid? Krijg ik meestal een glazige blik.
Als ik vraag op welke manier mensen in hun gezondheid investeren en hoeveel slaan de ogen bijna allemaal beschamend naar beneden of krijg ik een glazige blik.
Ik wordt dan blij want ik weet ondanks de ongemakkelijke situatie: “YES, hier is veel gezondheidswinst te behalen”.
Want hoe komt het dat we meer weten over hoe een laptop of TV werkt dan over de fundamentele informatie zoals de werking van ons eigen lichaam?

ONWETENDHEID IS EEN GEVANGENIS

Onwetende mensen kun je alles wijs maken. Ze worden afhankelijk, gevangen gehouden door een gebrek aan kennis. Je bent dan onbewust vatbaar voor (macht)misbruik en uitbuiting. Een voorbeeld: vanuit doktersadvies en onwetendheid slikken veel mensen overbodig pillen of ondergaan behandelingen die niet nodig zijn. Recent werd nog een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat 40% van de huidige medische behandelingen geen effect hebben. Een deel hiervan bleek zelf schadelijk voor je gezondheid. Want stel je eens voor dat je pillen slikt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Ze beschadigen je lichaam. Want het lichaam moet de complexe chemische stoffen van het medicijn wel afbreken en uitscheiden. Dit kost energie.

KENNIS MAAKT VRIJ
De hoogste tijd dus om begrijpelijke kennis te geven over de normale werking van het menselijk lichaam.

WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE BOUWSTENEN VAN HET MENSELIJK LICHAAM?
Het menselijk lichaam van een volwassen persoon is opgebouwd uit:
60% water
19% eiwitten
15% vetten
5% mineralen
1% koolhydraten

EEN INCOMPLETE LIJST?

Misschien valt het je op dat vitaminen hier niet bij staan. Goed gezien!
Vitamine zijn geen permanente bouwstenen omdat ze door het lichaam worden opgebruikt.
Toch vervullen vitamines net als zuurstof een belangrijke rol in de normale werking van het menselijke lichaam. Ze ondersteunen en regelen duizenden verschillende levensprocessen in het lichaam. Daarbij verslijten ze en raken opgebruikt.

DE BOUW VAN EEN GEZOND LICHAAM

De afgelopen jaren zijn we anders gaan eten. We gingen van zee-voeding naar landbouw. In de percentages van bovenstaande lijst zie je misschien ook dat het huidige Westerse eetpatroon wel heel veel koolhydraten aanlevert in verhouding tot de lichamelijke behoefte. Vocht, eiwitten en natuurlijke (onverzadigde) vetten zijn daarentegen in het Westerse dieet minder goed vertegenwoordigd. Dit is interessant. Want als je de reclames op TV moet geloven moet je vooral veel suikers en koolhydraten  eten en drinken. Je ziet bijna geen reclame over bijvoorbeeld mineralen. Terwijl in de opbouw van het lichaam het aandeel van mineralen 5x hoger is.

EEN ZIEKMAKENDE TOESTAND

Bij een tekort aan vocht, zuurstof of voedingsstoffen (eiwitten, vetten, mineralen, koolhydraten) zul je vroeg of laat ziek worden. Eerst misschien nog omkeerbaar. Zoals de ziektetoestand van flauwvallen, die ik bij de inleiding van dit artikel beschreef. Maar namate de tekorten ernstiger worden zal je lichaam van een zieke toestand naar chronisch ziek gaan. Je spreekt dan van een onomkeerbare ziekte.

KENNIS DIE JE MOET WETEN:

Ons huidige Westerse voedingspatroon van de gemiddelde mens bevat te weinig:
  • Water
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Mineralen
  • Vitaminen
  • Onvoldoende (plantaardige) vezels
Dit komt omdat voeding op uitgeputte landbouwgronden groeit. waar het gevoed wordt door kunstmest, bestrijdingsmiddelen etc. Veel voeding wordt bewerkt waardoor ook voedingstoffen verloren gaan.
Tel hierbij op dat veel mensen op celniveau een zuurstof tekort hebben omdat ze verkeerd ademen. (Te snel en te oppervlakkig).
Je kunt de optelsom maken dat de gemiddelde mens niet voldoet aan de waarden die nodig zijn om het lichaam normaal te laten functioneren. Door de tekorten ontstaat er een slechte fysieke toestand en treden er verstoringen op met op korte of langere termijn verlies van gezondheid.

Voedingssupplementen: Eerste Hulp Bij Ondervoeding

Voedingssupplementen of suppletie betekent het aanvullen van voedingstoffen om het verschil tussen noodzakelijke voedingsstof en opgenomen voedingsstof te verminderen.
Het innemen van natuurlijke voedingssupplementen draagt bij aan een normale werking van het lichaam. Mits de supplementen voldoen aan de noodzakelijke behoefte van natuurlijke voedingsstoffen. Als het in de juiste hoeveelheden en gedurende langere tijd wordt ingenomen. (Het lichaam verbruikt, dus vaak kort aanvullen geeft zeker bij tekorten weinig resultaat).
Hiermee kan een toestand van ziekte effectief worden behandelend en kunnen de kosten voor behandeling en medicatie fors omlaag. terwijl het welbevinden en kwaliteit van leven vergroot wordt.
Bij een gezonde leefstijl en voedingspatroon horen wat mij betreft dus geen farmaceutische pillen maar natuurlijke voedingssupplementen.  dit zijn supplementen met goede, zo natuurlijk mogelijke basisstoffen.
Leefstijl is voor mij een totaal concept. Met naast complete, voedende voeding ook ook voldoende beweging, voldoende rust en sociale contacten.
Doe je voordeel met deze kennis. En ervaar verschil voor je lichaam en geest!

MEER WETEN:

Neem dan contact met mij op via info@lifefullnesscoaching.nl of 06-11278063 of download een van mijn ebooks op mijn website

>